Wat is een Content Management System (CMS)

Content Management System (CMS) is een algemene term voor programma’s waarmee gebruikers zélf hun website of informatie– stroom kunnen beheren, zonder gehinderd te worden door al te veel technische factoren. 

Content management is het proces van het bepalen van de inhoud (content), zowel tekst als beeld en het beheren en publiceren op internet. Een Content Management System automatiseert dit proces. Hierbij is de vormgeving en structuur vastgelegd in sjablonen (templates) en gescheiden van de inhoud. Het Content Management System zorgt er voor dat de inhoud automatisch op de juiste plaats en in de juiste vormgeving wordt weergegeven. Kennis van HTML of andere opmaakcodes is niet nodig. Via een soort tekstverwerkingsprogramma kunnen de teksten en afbeeldingen rechtsreeks worden ingevoerd.
Een actuele inhoud is essentieel als u wilt dat geïnteresseerden uw website vaker bezoeken. Met een CMS kan iedere daartoe geautoriseerde medewerker makkelijk en snel teksten en afbeeldingen toevoegen of wijzigen, met behoud van de juiste vormgeving. U bent niet afhankelijk van een externe webmaster of gespecialiseerd personeel. Dat bespaart tijd én kosten. 

Eblocks2 is een content management systeem, bedoeld om onze klanten meer vrijheid te geven in het beheren van hun eigen website(s).

Al zijn wij best wel trots op ons Eblock2CMS systeem en denken wij u een aantal aantrekkelijke 'unique selling points' te bieden, wij zijn niet de enige aanbieder van CMS systemen. Met de informatie op deze pagina hopen wij u niet naar een concurrent te sturen, maar u informatie te geven om een weloverwogen keuze te maken ( en hopelijk alsnog voor het Eblocks2content management system te kiezen)

Open source
Speelt uw budget een grote rol en bent u technisch/grafisch bekend met het internet en installatie van database systemen, dan zou de zogenaamde opensource software een optie zijn. Hiermee kunt u gratis complete  software pakketten installeren en heeft u beschikking over een compleet CMS en aanvullende add-ons.  Neem in uw overweging het volgende -in onze ogen grote -nadeel mee:
Open source staat vrij vertaald voor 'vrije code'. Iedereen heeft toegang tot de originele broncodes, met doel deze te verbeteren en zo wat terug te doen voor de ontwikkelaars of community, of te gebruiken voor eigen website applicaties. 
Het feit dat de broncodes openbaar zijn maakt dit gelijk gevoelig voor potentiële hackers. Zij kunnen simpelweg de codes lezen waar er mogelijk lekken zitten. Nadat een lek gevonden is, komen er vaak updates uit.  Gezien samen met deze updates ook bekend gemaakt wordt waar deze updates voor zijn (voor welke veiligheidsrisico's), kunt u zich niet veroorloven om updates niet binnen aanzienlijke tijd te installeren.

Bijkomend probleem is omdat u moet blijven updaten, is het zeer lastig om de broncodes aan te passen naar uw wensen.
Bij elke update moet u mogelijk uw aanpassing opnieuw programmeren.

Er zitten zeker goede systemen tussen, met veel extra's, tegen een prijs (gratis) waar wij niet tegenaan kunnen werken.
kijk op bijvoorbeeld www.joomla.net